Wil je de afstand of reistijd berekening tussen 2 plaatsen? Dan zijn er talloze online mogelijkheden. maps.google.comwww.anwb.nlwww.routenet.nlwww.viamichelin.nl, etc. Ze zijn allemaal net even anders, maar geven wel de informatie die je zoekt.

Maar wat nu als je 1500 routes tegelijk wilt berekenen? Kan dat ook automatisch? Of moet je ze één voor één voor intypen? Dat laatste kan, maar kost wel héél veel tijd en is foutgevoelig. Dat kan handiger. In dit artikel leg ik de mogelijkheden uit van de verschillende API’s of mogelijkheden om lijstjes te uploaden.

Waar moet ik zijn?
Welke websites bieden de mogelijkheid om meerdere routes tegelijk op te zoeken? Dat zijn er niet zoveel. Hier zijn de opties:

  1. Google maps
  2. Tomtom
  3. Afstandberekenen.nl
  4. Kilometerafstanden.nl
  5. Reisafstanden.n

Google maps
Als navigatieplatform heel fijn. Je kunt eenvoudig een locatie of zoekopdracht zoeken en de route vanuit je huidige locatie of eigen opgegeven locatie invoeren. Je kunt met google maps ook gebruik maken van het google maps platform om geautomatiseerd routes te berekenen via een API. Die is gratis, tenzij je hele grote aantallen gebruikt, maar dan moet je denken aan tienduizenden per maand. Het nadeel is dat je vrij veel technische kennis nodig hebt om hiervoor een werkende optie van te maken. Een kaart toevoegen op je eigen website is ook voor de leek heel eenvoudig, maar een formulier maken waarin je zelf je postcodes en andere opties kunt toevoegen, vragen om expertise. Uiteraard heeft het google het wel zo geregeld, dat als de expertise er is, je heel veel opties hebt met de API. inclusief alle coordinaten op een route tonen. Wanneer je zelf een website ontwikkeld met dit doel en je wilt veel opties, is Google Maps heel geschikt. Een bijkomend voordeel is dat je met google ook de OV-tijden kunt opzoeken. Kijk op developer.google.com voor meer informatie.

TomTom
Voor TomTom geldt qua uitgebreide opties hetzelfde als voor google maps. Deze is gericht op het tonen van de routes, maar is ook te gebruiken voor het berekenen van meerdere routes. Helaas vraagt ook de inrichting van TomTom om technische kennis. TomTom heeft wel een eenvoudige online tool om de API opties te testen, zodat je direct inzicht hebt wat je aan code moet verzenden en wat je ontvangt. De techneut zal hier snel mee uit de voeten kunnen. Ook TomTom is met de vele opties, voor de techneut heel geschikt. Kijk voor meer informatie op developer.tomtom.com.

Afstandberekenen.nl
Deze website heeft de API van Google omgebouwd naar een tool voor Excel of online. Hierin plak je de adressen in kolommen en de routes worden berekend. Het voordeel is dat je hiervoor geen enkele technische kennis nodig. Daarnaast kun je zowel op basis van postcode als adres de invoer doen. Het nadeel is dat je eerst credits moet aanschaffen voordat je kunt zien of het goed werkt. Mocht je als uitvoerder bij de administratie geen mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de bedrijfsbankpas, dan wordt het lastig om van deze service gebruik te maken. Kijk voor meer informatie op www.afstandberekenen.nl.

Kilometerafstanden.nl
Hier vind je een scala aan opties om berekeningen voor je te laten uitvoeren gerelateerd aan reisbewegingen en afstanden. Je kunt hier voor grote aantallen je berekeningen laten uitvoeren door gegevens aan te leveren. Wel volg je eerst een offerte traject en duurt het even voordat je de gegevens weer terug hebt. Directe oplevering en een API zijn helaas niet aanwezig. Kijk voor meer informatie op Kilometerafstanden.nl.

Reisafstanden.nl
Deze site combineert de opties van een API met de eenvoud van online knippen en plakken en het importeren van een eigen bestand. Voor het gebruik van de API geldt hetzelfde als TomTom. Er is wel technische kennis vereist, maar de online testversie van de API geeft eenvoudig weer welke informatie je verstuurt en ontvangt. Er zijn minder opties dan bij Google en TomTom, want de site richt zich alleen op de afstand en tijd en niet op de daadwerkelijke route. Je kunt alleen instellen of je de snelste of kortste route wilt en eventueel wat voor wegen je wilt vermijden. Uiteraard op het gewenste tijdstip.
Voordat je een account aanmaakt, kun je de API en de online (kopieer/plak) tool al kort uitproberen. Je kunt ook een gratis account aanmaken, waardoor je nogmaals 100 gratis credits ontvangt. Deze site heeft als enige de optie om een csv-bestand te uploaden met zoveel routes als gewenst. En je besteld credits of opdrachten o.b.v. een factuur waarbij je achteraf betaald. Je kunt dus direct aan de slag. De routeberekeningen hebben dezelfde uitkomst als op de ANWB routeplanner. En ik vergeet nu de mogelijkheid om direct voor zowel de auto als het OV de heen en terugreis te berekenen. Kijk voor meer informatie op www.reisafstanden.nl.

Advies
Heb je technische kennis en maakt het niet exact uit hoe de berekening van routes gedaan wordt? Dan zijn Google of TomTom uitstekende opties. Er vanuitgaand dat je de mogelijkheid hebt om creditcard gegevens achter te laten voor hele grote aantallen.
Wil je de gegevens die exact overeenkomen met de berekeningen van de ANWB routeplanner en/of 9292 of je hebt geen technische programmeerkennis, dan is www.reisafstanden.nl de beste en eenvoudigste optie.